Τι κι αν είναι μέρες γιορτών; Εσείς διατηρήστε την ψυχραιμία σας μπροστά στο γεμάτο με κάθε λογής λιχουδιές τραπέζι, αναζητήστε την ποιότητα και απορρίψτε για το καλό σας την ποσότητα!
Μετά τη νηστεία… σύνεση
-Στο τραπέζι της Ανάστασης: Όχι στα λιπαρά
Επειδή, προφανώς, τις προηγούμενες μέρες με τη νηστεία έχετε στερήσει τον οργανισμό σας από ζωικά λίπη και τοξίνες, πρέπει αυτός να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Αποφύγετε, λοιπόν:
• Την κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών συγχρόνως, δηλαδή αν θα φάτε μαγειρίτσα, μη φάτε μαζί λιπαρά κρέατα και εντόσθια ή πολλά αβγά και λιπαρά κίτρινα τυριά.
• Αρκεστείτε στη σούπα σας με λίγο άσπρο τυρί φέτα.
• Πριν πέσετε για ύπνο δώστε στο πεπτικό σας σύστημα τουλάχιστον 2 ώρες να επεξεργαστεί την τροφή που λάβατε.
Στο τραπέζι της Λαμπρής: Αρνί ή κατσίκι;
• Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό: λίγο φυσικό χυμό και τον καφέ σας.
• Όσο για το αν καταλήξετε σε αρνί ή κατσίκι, μάθετε ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη, καθώς και τα δύο περιέχουν πολύ λίπος, που βέβαια δε φαίνεται, γιατί είναι γύρω από τις ίνες του μυός. Μάλιστα, πρόκειται για λίπος που περιέχει πολλά άλατα και τοξίνες, ιδιαίτερα αν το ζώο είναι πολύ μικρό, οπότε οι μύες του δεν έχουν δουλευτεί ιδιαίτερα.
• Το βραδινό σας ας είναι απλό και ευκολόπεπτο. Φάτε μια «ελαφριά» πρωτεΐνη, ένα αβγό ή ένα κομμάτι τυρί με μια σαλάτα ή ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι με ένα φρούτο.
Προσοχή:
• Αν έχετε φάει πολύ, χαλαρώστε τα στενά σας ρούχα, για να μην έχετε δυσκολία στην αναπνοή, και κάντε έναν περίπατο που θα βοηθήσει την καρδιά να στείλει αίμα στους ιστούς του σώματος και την τροφή να φύγει γρηγορότερα από το στομάχι. Όσο για τη χώνεψη, βοηθήστε την πίνοντας κάποιο χωνευτικό αφέψημα.
• Πιείτε αρκετό νερό: θα σας βοηθήσει να «ξεπλυθείτε» από τις τοξίνες και να χωνέψετε ευκολότερα.
• Αν σας έχει περισσέψει αρνί, χωρίστε το σε μερίδες και καταψύξτε το. Καταναλώστε το, όμως, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.
Μαγειρίτσα
Η παραδοσιακή μαγειρίτσα –σχετικά εύπεπτη τροφή– εφευρέθηκε για να προετοιμάσει το πεπτικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει το πασχαλινό φαγοπότι, που ακολουθεί τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Νοστιμότατη, θα πρέπει να παρασκευάζεται χωρίς επιπρόσθετο ζωικό λίπος, με πολλά λαχανικά και αρκετό λεμόνι, ώστε να διατηρεί και τη διατροφική της αξία.
Αρνί ή κατσίκι;
Η διαφορά τους, όπως είπαμε, δεν είναι μεγάλη, αφού και τα δύο έχουν πολύ λίπος. Όμως, επειδή το αρνί αποδίδει τις διπλάσιες θερμίδες και την τριπλάσια ποσότητα σε λίπος απ’ ό,τι το κατσίκι, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν το κατσίκι. Πάντως, και τα δύο περιέχουν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και χοληστερίνης και καθόλου υδατάνθρακες.
Να θυμάστε:
• Τρυφερό, εύπεπτο, ανοιχτόχρωμο και πλουσιότερο σε άλατα και νερό είναι το κρέας που παίρνουμε από ένα νεαρό ζώο. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα δίνουν σκουρότερο και πιο σκληρό κρέας.
• Το φρέσκο κρέας είναι σφιχτό, με κόκκινο ή λευκορόδινο χρώμα και ελαφρά κιτρινωπό λίπος. Αν το πιέσετε με την άκρη του δαχτύλου σας, σχηματίζεται ένα αποτύπωμα που εξαφανίζεται αμέσως μόλις πάρετε το δάχτυλό σας.
• Το κρέας –μισή ώρα μετά τη σφαγή του ζώου– σκληραίνει και ξαναποκτά την τρυφερότητά του μετά από 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό χρειάζεται να μένει στο ψυγείο ή σε ψυχρό και ευάερο χώρο 2-3 ημέρες, για να σιτέψει.
Γαρδούμπα, κοκορέτσι και… γλυκάδια
Νοστιμότατα, λόγω της άφθονης χοληστερόλης και του λίπους που περιέχουν. Γι’ αυτό, απλώς γευτείτε τα. Δε χρειάζεται να χορτάσετε με αυτά!
Σαλάτες
Εξισορροπούν το πασχαλινό γεύμα, εφόσον, βέβαια, δεν πλημμυρίζουν στο λάδι και στις σος. Προτιμήστε τις ωμές πράσινες σαλάτες –πλούσιες σε φολικό οξύ–, που θα βοηθήσουν το κρέας να φύγει γρηγορότερα από το στομάχι και το έντερο.
Κουλουράκια και τσουρέκια
Τα αβγοκούλουρα είναι παχυντικά, καθώς περιέχουν πολλά λίπη και άφθονες θερμίδες.
Διατροφικοί κανόνες για το πασχαλινό τραπέζι
• Μην καταναλώνετε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε ένα γεύμα. Μοιράστε την τροφή στο πρόγευμα και στα δύο κύρια γεύματα.
• Μη…φορτώνετε πολύ το στομάχι σας το βράδυ της Ανάστασης και λίγο πριν πάτε για ύπνο.
• Προσέξτε ώστε να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, δηλαδή πρωτεΐνες, αμυλώδη, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Μακριά από τα πολλά γλυκά και λιπαρά.
• Πίνετε οινοπνευματώδη με μέτρο και ποτέ με άδειο στομάχι.
• Μην περιμένετε να φτάσετε σε κατάσταση πλήρους κορεσμού, για να σηκωθείτε από το τραπέζι.
• Προσπαθήστε στον ελεύθερο χρόνο σας να ασκήστε ήπια, π.χ., περπάτημα.
• Επιλέξτε τη δική μας μεσογειακή δίαιτα, που είναι πλούσια σε αμυλώδη, όσπρια, λαχανικά και φαγητά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και όχι σε λίπος και μαργαρίνη.
• Μην τσιμπολογάτε τον οβελία καθώς τον ψήνετε, αλλά ξεγελάστε την πείνα σας με λίγη σαλάτα και τυρί φέτα.
• Βάζετε στο πιάτο σας αυτά ακριβώς που πρόκειται να φάτε. Έτσι, θα αποφύγετε πρηξίματα και φουσκώματα του στομαχιού, που σίγουρα θα σας χαλάσουν τη διάθεση.
• Μασάτε αργά και καλά την τροφή, έτσι ώστε αυτή να φτάνει στο στομάχι περισσότερο επεξεργασμένη.
• Προτιμήστε ένα ξηρό, λευκό κρασί για να συνοδέψετε το γεύμα σας, αλλά ποτέ μην πίνετε με άδειο στομάχι. Αποφύγετε τα γλυκά κρασιά, γιατί μεθάνε ευκολότερα, αφού η ζάχαρη που περιέχουν μεταφέρει γρηγορότερα το αλκοόλ στον εγκέφαλο.
• Διαλέξτε για επιδόρπιο ένα φρούτο, αντί για κάποιο γλυκό και φάτε το δυόμισι με τρεις ώρες μετά το γεύμα, καθώς το φρούτο σαν υδατανθρακούχα τροφή χωνεύεται και απορροφάται γρηγορότερα από την πρωτεΐνη του κρέατος, με αποτέλεσμα να σαπίσει στην κυριολεξία προτού φτάσει στο έντερο και απορροφηθούν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία του.
• Αποφύγετε τα πολλά αναψυκτικά, γιατί, όχι μόνο δε διευκολύνουν την πέψη, αλλά προκαλούν φούσκωμα και δυσπεψία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί είναι 57,8 βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα, σημειώθηκε δύο φορές: στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, στην Αλ Αζίζια της Λιβύης, και στις 11 Αυγούστου του 1933, στο Σεν Λούις του Μεξικού.
Πασχαλινό τραπέζι… πειρασμός
Συντονιστής: Agrafos